Epoxi_resin_guide_för_nybörjare

Kemikalier jag använder när jag jobbar med epoxi resin

Jag får ibland frågor om
✦ tips på hur man ska jobba med resin
✦ vad behöver man mer förutom epoxi ?
✦ hur börjar man ?


Idag tänkte jag skriva lite om vilka 'kemikalier' använder jag förutom själva epoxi. Dessa grejer är så klart inget måste speciellt i början men dom underlättar väldigt mycket. 
 
Vi börjar med släppmedel som jag tycker är bra att ha även direkt i början om man vill spara pengar på att köpa massa nya former hela tiden 😉
Jobba_med_epoxi_resin_guide_steg_för_steg
Man sprayar på en silikonform innan man häller i resin. Släppmedel gör att epoxin fastnar inte i formen, det är enklare att ta ut härdat föremål från den och framförallt brukar formen hålla längre. 
Alltså ingen silikonform håller för evigt, oftast måste man byta den efter bara några gånger användning men använder du släppmedel så kan du förlänga formens liv betydligt och spara pengar samtidigt.

Nästa viktiga medel är aceton
Jobba_med_epoxi_resin_steg_för_steg_guide
Aceton är en av dom största fiender för epoxi resin. Beroende på härdningsgrad kan aceton antigen göra resin mjuk och kladdig eller bara göra ytan matt och porös. Har du fått resin på möbler, händer eller annat oönskad ställe är det bra att torka av med aceton så fort som möjligt. 
Men har du fått resin på kläderna går det tyvärr sällan att reda plaggen. Jag brukar hälla på rejält med aceton och slänga kläderna i tvätten. Resultatet blir ofta mjukare fläck än utan aceton, då blir det stenhård.

Nästa trevliga hjälpmedel är isopropylalkohol
Jobba_med_epoxi_resin_steg_för_steg_guide
Den brukar jag använda för att rengöra ytor innan jag gör nytt lager med resin. Den är perfekt att ta bort fett och smuts ifall sådan finns på föremålet jag ska gjuta fler lager på. Rekommenderas inte att använda på resin som har inte härdat till 100% då kan den lämna fläckar på ytan.
Det är väldigt bra alternativ till vatten, när man har slipat ett resinlager och växterna har kommit fram lite då behöver man tvätta bort slipdamm. Det mesta går att dammsuga men resten skulle man vanligtvis skölja med vatten, men eftersom växterna har kommit fram kan det vara väldigt dåligt att få i dom fukt så är det bäst att spraya med alkohol som försvinner av sig självt väldigt snabbt.
 
Sist men inte minst är min räddare flytande latex
Det är något jag upptäckte för inte så länge sen. Den använder jag för att skydda till exempel en av sidorna från resin. Alltså om jag ingjuter buketter i stora hexagonformade föremål så ofta sliper jag ytan för att sedan ha över sista lager 'top coat' och för att undvika stenhårda droppar på undersidan så skyddar man med antigen tejp eller då latex som är superlätt att bort efteråt och lämnar inga limrester. 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.