Jag har slutat tillverka smycken med växter...

Jag har slutat tillverka smycken med växter...

Följer ni mig så följer ni säkert några andra hantverkare som sysslar med resin. Vi alla har olika stilar, värderingar, smak, kunskap så våra produkter konkurerar inte mycket, tycker jag. Det är precis lika som alla andra artister. Dom kan använda liknande material men deras skapelser ser olika ut och du som kund kan föredra det ena eller det andra, eller varför inte gilla båda? 
Det funkar precis lika med epoxi resin.

Många artister tillverkar produkter med växter utan att använda former. Hur? Ja, man kan pensla resin i flera lager direkt på ett blad eller en blomma. Då ser smyckena ut så här ungefär: 
Fluflu_handgjorda_smycken_med_växter

På bilden ser ni i princip dom enda hängen jag har tillverkat på det sättet. 

Så varför gör jag inte fler likadana? Varför har jag slutat tillverka smycken med växter utan former?

Jag har provat olika stilar och metoder under mina 4 år med resin och kom fram till att HÅLLBARHET är det viktigaste för mig. Utseende ligger faktiskt på andra plats. Så även om något är jättefint och många skulle gilla det så bestämmer jag oftast att inte tillverka det om jag vet att det kommer inte hålla så länge. 
När man jobbar med växter utan en form så penslar man som sagt resinet över (lackar) växten, det betyder att det finns inga marginaler runt och öppna kanter uppstår ofta. Då är risken stor att minsta lilla vattendroppe kan förstöra växter inifrån om man glömmer ta av sig smycken till duschen, träning eller lyckas på något annat sätt få vatten på det. Det gäller samma risker vid borrade hål som går direkt genom t. ex. blomma.

Är det då okej att hantverkare tillverkar sina produkter på det sättet och sen säljer? 

Så länge hantverkaren informerar på sin hemsida/sociala medier/skötselinfo att såna risker finns och att smyckena kommer inte att hålla i evigheter så tycker jag att det är inget fel med det. Precis lika som alla andra produkter med epoxi resin och riktiga växter finns det risk att något kan gå sönder eller förändra utseende med tiden. Det är något som många borde tänka på innan dom köper produkter med växter! Det finns tyvärr kunder som köper resin-produkter och förväntar sig att dom kommer hålla lika länge som stål till exempel. Så är inte fallet oavsett hur man tillverkar dom. Men så länge man följer skötselråd så brukar det hålla längre än förväntan.

Kan man ta lika mycket betalt för dessa smycken som för andra? 

Dessa produkter kräver minst lika mycket tid och arbete som andra i samma storlek så ja, absolut. 

Önskar du dig ett smycke tillverkad på det sättet är du välkommen att kontakta någon av hantverkarna som jobbar med det :) Själv tycker jag att det är inget för mig, det krävs erfarenhet för att göra det så risker jag skrev om är så små som möjligt. 

P.S Det uppstod lite missförstånd efter att en del av inlägget försvann (?) när jag har publicerat det så vill jag tillägga att:
- jag skriver om saker kunderna brukar fråga om, förklarar här ifall någon annan har samma funderingar
- jag tycker absolut inte att smycken tillverkade utan form är sämre på något sätt utan berättar varför JAG tackar nej till beställningar av liknande produkter
- jag vill absolut inte förminska andra duktiga hantverkare med mina inlägg! Tvärtom tycker jag att det finns plats för oss alla på marknaden och som jag skrev i början av inlägget, vi konkurerar inte! Alla jobbar på sitt sätt. Jag känner mina kunder och vet att det är många som följer inte skötselråden dom får utan använder smycken oftast dygnet runt. Det gör dom såklart på egen risk och jag har inget problem med det, men eftersom jag vet att detta ofta händer så satsar jag på hållbarhet och tillverkar det jag är säker på. 

Back to blog

Leave a comment

Note that comments need to be approved before they are published.